Vork en Mes

Wednesday, August 29, 2007

Rurant start met Kempenkorf

De provincie Antwerpen heeft samen met negen partners de vereniging Rurant opgericht, een publiek-private samenwerking die de plattelandsontwikkeling in de provincie moet ondersteunen. Het eerste project van Rurant is de Kempenkorf, een geschenkmand vol hoeve- en streekproducten uit de Antwerpse Kempen. Die zal enkele keren per jaar te koop worden aangeboden.


Met hun samenwerking willen de tien partners volgens Rurant-voorzitter Ludo Helsen, gedeputeerde voor landbouw en platteland, in de eerste plaats zorgen voor het behoud en het versterken van een vitaal en leefbaar platteland, met de landbouw als draaischijf. Zo moeten landbouwers gestimuleerd worden om hun activiteiten te verbreden en te verdiepen, bijvoorbeeld door het verkopen van hoeveproducten of door het aanbieden van hoevetoerisme.


Een tweede doelstelling van Rurant is om de brede bevolking in contact te brengen met het platteland en met duurzame land- en tuinbouw. Tot slot wil de vereniging ook een kenniscentrum en aanspreekpunt zijn voor de rurale ontwikkeling in de provincie. Rurant is niet alleen van plan om met nieuwe initiatieven op de proppen te komen, maar zal ook tal van bestaande initiatieven ondersteunen.


De Kempenkorf bevat allerhande hoeve- en streekproducten uit de Antwerpse Kempen, zoals geitenkaas, het Geels streekbier Zeunt, chocopasta, Balense kruierkoekjes en hoeveboter. De Kempenkorf is maar enkele keren per jaar beschikbaar en moet besteld worden in een deelnemende hoevewinkel of VVV-kantoor of via de website kempenkorf.be. Met de Kempenkorf wil Rurant voor een omzetsverhoging bij de landbouwers zorgen en het publiek de weg leren vinden naar de hoevewinkels.


De tien organisaties die de handen in elkaar slaan, zijn de provincie Antwerpen, Centrale Landelijke Gilde, Provinciale Landbouwkamer, Vlaamse Landmaatschappij, Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee vzw, Toerisme Provincie Antwerpen, Katholieke Hogeschool Kempen, Kempens Landschap vzw, Plattelandsklassen vzw en de Intercommunicale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home