Vork en Mes

Friday, August 24, 2007

Pinguin werkt aan kapitaalverhoging

Diepvriesgroentenproducent Pinguin overweegt een kapitaalverhoging van 65 miljoen euro. Dat werd bekend gemaakt tijdens de voorstelling van de jaarcijfers. Als de buitengewone algemene vergadering de kapitaalverhoging goedkeurt, zal die operatie halverwege oktober van start gaan. De kapitaalverhoging moet dienen om de overname van aardappelverwerker Lutosa te financieren.


Bij de operatie wordt 45 miljoen euro via een publieke kapitaalverhoging aangeboden aan alle bestaande aandeelhouders, terwijl 20 miljoen euro wordt gereserveerd voor de aandeelhouders van Lutosa. Pinguin heeft het voorbije boekjaar een nettowinst geboekt van 6,9 miljoen euro. De omzet kende een lichte daling tot 147,2 miljoen euro. De winstcijfers zijn een opsteker voor Pinguin na een reeks donkere jaren met nettoverliezen van 7,2 miljoen euro in 2003 en ruim 12,1 miljoen euro in 2005.


De omzet daalde licht als gevolg van lagere volumes in Groot-Brittanniƫ, maar dat zou dit jaar al hersteld worden. Eenmalige opbrengsten hadden een positief effect van 4 miljoen euro. De belangrijkste daarvan zijn de verkoop van de site in Ieper en het opnemen van de activa van het overgenomen Engelse Padley in de boeken. Het bedrijf verwacht wel dat de slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogsten in Europa opnieuw tot een algemene schaarste van groenten zal leiden, met hogere kosten tot gevolg.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home