Vork en Mes

Monday, August 20, 2007

Groente vermindert kans op hervallen colonkanker

Patiënten die in het verleden behandeld zijn voor kanker van de dikke darm en nog vaak vlees, vezels en vetrijke voeding eten, hebben drie keer meer risico om te hervallen dan ex-patiënten die veel groenten, fruit en vis nuttigen. Dat blijkt uit een studie van het Dana-Farber kankerinstituut uit Bosten. De echte oorzaken van zogeheten colonkanker zijn nog niet goed gekend. In 75 procent van de gevallen kan men geen risicofactor vinden.


Uit eerdere studies is gebleken dat de voeding en andere factoren eigen aan de levensstijl een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kanker, maar bij kanker van de dikke darm is dat minder uitgesproken. Onderzoeksleider Jeffrey Meyerhardt van het kankerinstituut Dana-Farber en zijn collega's voerden een klinische studie uit bij een groep patiënten met colonkanker, waarbij de tumor al tot het lymfatisch systeem is doorgedrongen.


Deze patiënten hadden al chirurgische ingrepen achter de rug en volgden chemotherapie op het moment dat de onderzoekers hen vroegen een vragenlijst in te vullen over hun voedingsgewoonten. Na zes maanden, eens hun chemobehandeling achter de rug was, kregen ze dezelfde vragenlijst voorgeschoteld. Uit de antwoorden bleek dat bij de respondenten die veel groenten, fruit en vis eten minder mensen waren hervallen dan bij zij die veel vlees, vezels en vetrijke voeding nuttigden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home