Vork en Mes

Wednesday, August 01, 2007

FeBed wil eigen vatenbier lanceren

De Federatie van Belgische Drankhandelaars (FeBed) koestert plannen om volgend jaar zelf vaten bier op de markt brengen. De federatie wil met het eigen bier reageren op de hoge prijzen van merkvaten. Daarbij wordt vooral gewezen naar de brouwgroep InBev, dat op amper acht maanden tijd zijn prijzen gevoelig verhoogde. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de ledenvergadering van FeBed.


FeBed bracht zeven jaar geleden al een het eigen merk flessenpils Freedom op de markt. Het bier wordt gebrouwen door Alken-Maes. Volgend voorjaar zou daar ook een eigen merk vatenbier bij kunnen kommen. FeBed wil haar bier iets goedkoper op de markt brengen dan de grote merken. Drie brouwerijen zijn nog in de running om het contract voor de productie van het bier in de wacht te slepen. Het gaat om binnenlandse en buitenlandse spelers.


FeBed is ook verbolgen om de kortingen die InBev bij de verkoop van een bak bier in de supermarkten hanteert. Die ligt tot 30 procent volgens FeBed hoger dan de korting die de drankhandelaars te beurt valt. FeBed vindt deze situatie conccurrentievervalsend en overweegt daarom een klacht in te dienen bij de Raad voor de Mededinging. InBev zou ook toelaten dat haar eigen café’s zich gaan bevoorraden bij de supermarkt in plaats van bij de drankhandelaar.


InBev verhoogde begin juli de bierprijs voor flesjes en blikjes met gemiddeld 2,5 procent. Volgens InBev is dat het gevolg van de hogere kostprijs van de grondstoffen. Op 1 april was de prijs al een eerste keer verhoogd, toen de nieuwe wet op de verpakking in voege trad voor bier dat in bakken wordt verkocht. Ook de prijs van de niet-alcoholische bieren, de kriek- en de geuzebieren stijgt met 4 procent.


Anderzijds maakte InBev in het begin van de zomer ook bekend de prijs van de vaatjes pilsbier voor zijn thuistap PerfectDraft te laten dalen. Een vaatje Stella Artois of Jupiler werd daardoor 2 euro goedkoper tot 12,99 euro. De prijsverlaging wijst erop dat InBev het thuisgebruik van bier wil aanzwengelen. Ook het witbier van Hoegaarden is beschikbaar via de PerfectDraft-toestellen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home