Vork en Mes

Sunday, August 19, 2007

Champgagnetekort op komst

Binnenkort is er niet genoeg champagne meer om aan de stijgende wereldvraag te voldoen. Dat beweert Frédéric Cumenal, voorzitter van het grote champagnehuis Moët et Chandon. Nochtans liggen er volgens experts bij de kleine wijnboeren uit de streek nog grote reserves. Het zou om een totale voorraad van 100 miljoen flessen. De grote champagnebedrijven zouden de percelen van die kleine spelers graag opkopen, maar die gaan daar niet op in.


De champagnestreek is een vrij klein wijngebied. De geografische afbakening gebeurde tachtig jaar geleden. In totaal gaat het om 320 gemeenten, goed voor een kleine 35.000 hectare wijngaarden. Daarin zijn een 280-tal grote, bekende champagnehuizen actief met eigen wijngaarden, maar die vooral druiven opkopen bij kleine boeren. Daarnaast zijn er echter duizenden kleine familiale bedrijfjes te vinden.


De grote champagnehuizen willen eenvoudigweg meer druiven om meer flessen te kunnen vullen. Die willen ze op alle continenten voor veel geld aan de man brengen. De groten willen dus meer druiven of percelen opkopen. De kleinere spelers willen hun percelen echter absoluut niet opgeven. Naarmate hun pensioen nadert, houden ze bovendien steeds meer productie achter de hand als appeltje voor de dorst.


De Franse landbouwerspensioenen zijn immers bijzonder laag. Daarom gooien ze nooit hun volledige oogst op de markt. Ze verkopen die als extra inkomen bij hun pensioen. Het Syndicat général des Vignerons keurde onlangs zelfs een nieuw reglement goed dat de kleine wijnboeren moet toelaten om in goede jaren meer oogst in reserve te houden. Het totale volume vormt slechts een derde van het totale aantal flessen dat in één jaar wereldwijd over de toonbank gaat.


Om aan de groeiende wereldvraag te beantwoorden, moeten de champagne-regels versoepeld worden of moet het champagnegebied uitgebreid worden. Maar dat is voorlopig taboe.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home