Vork en Mes

Thursday, August 23, 2007

Campina naar rechter tegen melkveehouders

Het zuivelbedrijf Campina probeert met een kort geding voor de rechtbank in Gent het massale vertrek van melkveehouders tegen te houden. De melkveehouders willen overstappen naar een andere afnemer, die meer wil betalen dan Campina. Ze zijn van oordeel dat de regels van de vrije handel moeten gerespecteerd worden en dat ze moeten kunnen verkopen aan diegene die het meest biedt.


Het Algemeen Boerensyndicaat stelt dat de melkveehouders jarenlang zonder enige winstmarge hebben moeten werken. Door de globalisering is er nu voor het eerst sinds lang een melktekort. Daar willen de melkveehouders de vruchten van plukken en hun producten verkopen aan de meest biedende. Volgens de boerenbond liep zelfs een van de basisprincipes van de landbouw gevaar.


Als de boer niet meer kan leveren aan diegene die het hoogste biedt, dan zou dat een regelrechte ramp zijn. De advocaten van Campina zeggen echter dat er al jaren een mondelinge overeenkomst bestaat en dat dus de regels van een contractverbreking moeten gevolgd worden. Campina eist een opzegtermijn tussen drie en zes maanden. Voor elke dag zonder levering wordt een schadevergoeding van 2.500 euro gevraagd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home