Vork en Mes

Sunday, July 08, 2007

K.U. Leuven in Oegandees banenproject

In Oeganda worden veldproeven voorbereid met genetisch gewijzigde bananen uit het laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de K.U.Leuven. De planten zijn dankzij hun genetische wijziging minder gevoelig voor black sigatoka, een bladschimmelziekte die wereldwijd veel schade aanricht in bananenplantages wereldwijd. Voor Oeganda zouden het de eerste veldproeven met genetisch gewijzigde planten worden.


De bananenplanten zijn steriel en vormen geen zaad of stuifmeel die de genetische wijziging zou kunnen verspreiden. Vooraleer de Oegandese boeren gewijzigde bananen kunnen telen, is er echter nog een lange weg te gaan. Eerst moet er nog bewezen worden dat de bananen niet alleen in het laboratorium, maar ook in het veld tegen black sigatoka bestand zijn. Daarna volgen nog andere tests.


Als de gewijzigde planten alle tests doorstaan, willen de ontwikkelingspartners ze gratis ter beschikking stellen aan de kleine boeren. Oeganda is na India de grootste bananenproducent ter wereld. De tien miljoen ton bananen die het land jaarlijks produceert, is het basisvoedsel voor de lokale bevolking. De Oegandezen consumeren gemiddeld een halve tot een hele kilo bananen per persoon per dag. De export daarentegen is minimaal.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home