Vork en Mes

Tuesday, July 10, 2007

Ham en kaas beste ontbijt

In tegenstelling tot wat velen denken, vormen ontbijtgranen, vers fruitsap en een zachtgekookte eitje niet het ideale ontbijt. Volgens de Britse psycholoog David Benton heeft een combinatie van volkorenbrood, ham en kaas de gunstigste uitwerking op de concentratie, het werktempo en het geheugen. Niet alle voedingsspecialisten zijn het echter met de Britse psycholoog eens.


Benton onderzocht met behulp van zes- en zevenjarige kinderen welke soorten ontbijt de beste start voor een dag opleveren. Daarvoor werd vooral de zogenaamde glycemische lading gemeten, dat wil zeggen het tempo waarmee koolhydraten glucose loslaten in de bloedstroom. “Hoe trager dat gebeurt, hoe lager die glycemische lading en des te beter de prestaties,” voert Benton aan.


In de praktijk betekent dit dat zoete ontbijtgranen zorgen voor een hoge glycemische lading , wat halfweg de ochtend tot slechtere prestaties op alle vlakken leidde. Iets beter scoorde een ontbijt bestaande uit roereieren, brood en jam. Maar wie van meet af aan goed wil presteren en dat wil volhouden, eet ham en kaas op volkorenbrood. Volgens Benton blijkt uit onderzoek dat de bevindingen ook gelden voor volwassenen.


Een extra troef is dat dit aanbevolen ontbijt zwaarlijvigheid tegengaat. Maar niet alle voedingsspecialisten zijn het met Benton eens. Ze voeren aan dat er momenteel nog te weinig bewijsmateriaal is om te stellen dat voeding de duur van de concentratie beïnvloedt. Bovendien trekken ze de keuze voor een ontbijt met ham en kaas in twijfel, omdat dit dieet alvast veel zout en misschien ook teveel eiwitten bevat.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home