Vork en Mes

Tuesday, July 31, 2007

Belg eet 16 procent meer soja

De Europese markt van sojaproducten, zoals sojasap en sojadranken, de jongste twee jaar met 32 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de European Natural Soy Foods Manufacturers Association (ENSA). In België steeg het volume in dezelfde periode met 16 procent. Het afgelopen jaar hebben 1,5 miljoen Europese huishoudens kennisgemaakt met soja. In België kwamen er bijna 50.000 nieuwe gezinnen bij het miljoen Belgische regelmatige sojaconsumenten.


Al die producten samen zijn goed voor 2 procent van de zuivelindustrie in Europa. In België is dat 5 procent, goed voor een plaats bij de Europese koplopers behoort. ENSA kaart ook aan dat de huidige wetgeving in Europa fabrikanten van producten op basis van soja verbiedt om de term sojamelk te gebruiken op de verpakking van hun producten. Dat is het gevolg van een Europese verordening van 1988.


Alleen producten die normaal door de melkklieren worden afgescheiden, mogen volgens de Europese wetgeving als melk worden beschouwd. Toch geldt er voor sommige producten sinds 1988 een uitzondering, zoals voor kokosmelk en amandelmelk. Sojaproducten lagen toen nog maar net in de rekken en konden niet profiteren van die uitzondering. Ensa ijvert ervoor dat sojaproducten toch de benaming melk zouden mogen gebruiken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home