Vork en Mes

Friday, January 06, 2006

Goudse boerenkaas wordt beschermd

De Europese Commissie heeft in een publicatie de beschermde status van Goudse boerenkaas erkend. De Europese lidstaten hebben na de publicatie nog zes maanden de tijd om te reageren op de erkenning.

Indien de Gouda-sector eventuele opmerkingen kan weerleggen of op een bevredigende manier antwoorden, wordt de beschermde status officieel. De kaas krijgt dan een zogenoemde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS)-status. Daarmee wordt de traditionele productsamenstelling of productiemethode benadrukt.

De Europese Commissie heeft trouwens twee voorstellen voor duidelijker en eenvoudiger regels met betrekking tot agrarische streekproducten aangenomen. Het gaat daarbij om het beperken van het aantal documenten dat verwerkt moet worden, maar vooral zou het gebruik van een EU-logo moeten zorgen voor meer herkenbaarheid.

Sinds de hervormingen in de Europese agrarische sectoren, is de bescherming van de regionale kwaliteitsproducten een belangrijk beleidsonderdeel geworden. Op dit moment zijn al 720 speciale producten geregistreerd, een aantal dat nog steeds blijft groeien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home