Vork en Mes

Thursday, December 08, 2005

Gezond hoeft niet duurder te zijn

Uit een onderzoek van het Nederlandse Voedingscentrum blijkt dat ruim 40 procent van de respondenten gezond eten duur vindt. De voorlichtingsorganisatie meent dat gezonde en voordelige echter prima samen kunnen gaan. Wie een beetje uitkijkt, hoeft volgens het Voedingscentrum gezonde voeding niet duurder te betalen.

Daarbij wordt opgemerkt dat halfvolle of magere zuivel goedkoper dan volle. "Omdat er minder verzadigd vet in zit, is het bovendien beter voor de gezondheid. Ook zijn zelfgemaakte toetjes - zoals kwark of yoghurt met vers fruit, wat limonadesiroop of jam - voordeliger dan kant-en-klare producten, terwijl ze meestal minder suiker en vet bevatten," aldus de organisatie.

"Diepvriesgroente en groente uit blik of glas kan voordeliger uitpakken dan vers en is vergelijkbaar qua voedingsstoffen. Het zelf snijden en schillen is goedkoper dan het gebruik van voorgesneden groente en panklare aardappelen. Ook zijn groenten en fruit van het seizoen doorgaans scherp geprijsd."

Verder wordt gesteld dat per dag 100 tot 120 gram vlees en vleeswaren per persoon voldoende is. "Een maaltijd met peulvruchten is bovendien volwaardig zonder vlees," wordt er aan toegevoegd. "Eieren zijn ook een voordelig alternatief voor vlees. Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn, of uit de diepvries, is goedkoper dan vers en even goed. Ook zelf gemaakte sauzen zijn een stuk voordeliger dan kant-en-klaar."

Vers fruit tussendoor is gezond en beter voor de lijn, maar volgens het Voedingscentrum ook minder duur dan een snack of reep. "Zelfgemaakte sandwiches voor onderweg maken snoep en snacks overbodig," stipt de organisatie nog aan. "Kraanwater is net zo goed als water uit flessen en thee is een stuk voordeliger dan frisdrank en beter voor de lijn."

In zijn algemeenheid kan volgens het Voedingscentrum veel worden bespaard door te voorkomen dat producten moeten worden weggegooid. "Het is raadzaam om bij aankoop rekening te houden met de hoeveelheid en de houdbaarheidsdata," wordt er dan ook gesteld. "Grote verpakkingen zijn voordeliger mits daarvan niet te veel wordt weggegooid. Huismerken en andere goedkope merken zijn niet minder veilig. Vitaminepillen zijn bij een gezond voedingspatroon slechts in bepaalde gevallen nodig."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home